כסף על הרצפה – על פטור 140 מ”ר בהיטל השבחה

פטור מהיטל השבחה

כסף על הרצפה

על פטור 140 מ”ר בהיטל השבחה

היום הושבעה באופן רשמי הממשלה ה- 35 של מדינת ישראל. בחסות הקורונה קמה לה ממשלה מרובת שרים ועמוסה לעייפה באוסף מנוגח של שליחי ציבור כשלפתחם עומדת מציאות מורכבת במיוחד. אם נתעלם רגע מהתחושות המעורבות, האמוציות ותחושת האכזבה חשוב להבין שהאתגר המיידי של הממשלה הוא כלכלי כאשר למעשה כל האמצעים כשרים לממן את בור העתק שנפער אט אט בגירעון הממשלתי.

כפי שמקפידה להדגיש חדשות לבקרים הכוהנת הגדולה של עולם ההשקעות באומרה ש”כל אדם נבון מבחינה פיננסית חייב לשאוף לצמצם את נטל המס בגבולות החוק” ובשעה בה מיליוני שקלים מכספי משלמי המיסים מבוזבזים בהפקרות במשרדי ממשלה חדשים (שר הסייבר ודיגיטל לאומי?), אני בדעה שפוסט הקורא לחסכון בתשלום מס הוא לא פחות משליחות ואף בבחינת ‘מצווה עשה’ – אז שנתחיל?

חלמנו על ממשלה רזה, גמישה, עניינית, נטולת נאשמים בפלילים, שבאה לעבוד –
אז חלמנו

מהו היטל השבחה?

היטל השבחה הוא תשלום שמוסמכת ועדה מקומית לגבות מבעל המקרקעין או מחוכר בשל “השבחת” הנכס. “השבחה” היא עליית ערך המקרקעין בעקבות פעולה שביצעה עבורכם הרשות (נניח אישור תכנית, אישור הקלה או שימוש חורג). גובה היטל ההשבחה, בניגוד למס רווחי הון, מס שבח ושאר קרובי המשפחה, הוא בגובה של 50% מגובה ההשבחה (!) – משיעורי המס הגבוהים ביותר שחלים על האזרח במדינת ישראל.

רגע על מה אני בכלל משלם?

בגדול, וממש בקצרה, אתה משלם כי הנכס שלך שווי הנכס שלה עלה והרבה זה בזכותה האדיבה של הרשות המקומית שתכננה/הרחיבה/אישרה ועכשיו הגיעה לגבות את חלקה בעוגה. בכסף הזה תוכל הרשות לממן ולכסות את הוצאות תכנון והפיתוח שלה וכך ליישם הלכה למעשה את עקרון הצדק החלוקתי.

ומתי משלמים אותו?

התשלום מגיע או שמממשים, כלומר מוכרים את הנכס, או עם קבלת היתר בנייה.

פטור מהיטל השבחה – מה אפשר לעשות בנושא?

חוק התכנון והבנייה, האמת שסעיף 19 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, מציע יותר מאופציה אחת לקבלת פטור מהיטל ההשבחה אך הבולט שבהם ידוע בכינוי “פטור 140 מ”ר”. הפטור נועד במקור לקדם “תכלית סוציאלית מובהקת” ובמילים אחרות בעיקר לסייע ולקדם אזרחים לשפר את תנאי הדיור שלהם ללא עול כספי.

סעיף 19 מאפשר לקבל פטור מהיטל השבחה אם בנית או הרחבת את דירת המגורים שלך אך בכפוף לשני תנאים מצטברים:

  1. לאחר הבנייה תשמש הדירה למגורים עבורך או עבור קרובך במשך 4 שנים (מיום קבלת ההיתר).
  2. השטח הבנוי לאחר הבנייה לא יעבור את 140 מ”ר, כלומר הוא יכול לעבור אך הפטור יהיה רק עד תקרת ה- 140 מ”ר (על השטח העודף – תשלמו).

תיאורטית הפטור יינתן בשני שלבים – בשלב הראשון תשלום המס במלואו ידחה ורק לאחר 4 שנים שבהן יתגורר בדירה יהפוך הפטור “לאמיתי”. עכשיו חשוב להדגיש כי הוועדה המקומית לא תתנדב לפטור אתכם מהיטל ההשבחה ובכל מקרה תשלח אליכם חיוב מלא של החיוב (שיכול אגב להגיע לעשרות אלפי ₪ ויותר). אתם תוכלו לקבל את הפטור רק אם תגישו בקשה לפטור בהתאם לדרישות החוק והוועדה המקומית.

במשך השנים, עם התפתחות שונות בשוק הנדל”ן, והתחכמויות של הראש היהודי, נקבע בפסיקות השונות בביהמ”ש כי פטור 140 מ”ר הינו פטור חד פעמי ושלא ניתן לבקש אותו כל פעם מחדש.

למטיבי לכת – חידון חמיצר :

  • האם הפטור תקף גם לתוספת מרפסת בדירה?
  • מה קורה אם יש לסחבק 4 דירות והוא רוצה להרחיב אחת מהן? זכאי או לא? הרי זה כבר לא כל כך “סוציאלי” לקבל פטורים במעמד כזה, לא?

פתרון:

  • כן!
  • מצב כלכלי איננו רלוונטי לצורך קבלת הפטור.

אז איך אמר הילד.. פשוט תעבירו את זה הלאה!

3 מחשבות על “כסף על הרצפה – על פטור 140 מ”ר בהיטל השבחה”

  1. הועדה אינה מוסמכת לגבות היטל השבחה אלא מחוייבת לגבות היטל השבחה. הועדה אינה יכולה לפטור מתשלום היטל השבחה.

    1. היי גיל,
      מסכים הוועדה בהחלט מחוייבת לגבות אך גם יכולה לפטור מתשלום בהתאם להוראות חוק התכנון – משהו לחדד?

לתגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Copy link
Powered by Social Snap